Ciklus show – Felvilágosítás másként

„FELVILÁGOSÍTÁS MÁSKÉNT”

Fiúk programja: 2017.február 18.
Lányok programja: 2017. január 14.

LÁNYOK PROGRAMJA: MFM-PROJEKT „CIKLUS-SHOW”® PROGRAM (5*60 perc)

Lányok – a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) által a Németországból adaptált, és az Európai Unió „Best Practice” díjjal kitüntetett – MFM-Projekt® “Ciklus-show”® címen jogvédett program alapján kerülnek bevezetésre a nőiség, termékenység, az emberi élet keletkezésének, a serdülőkor testi, lelki változásainak kérdéseibe. A program megalkotója és elindítója Dr. Med. Elisabeth Raith Paula orvosnő.

Mottó: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok!”

Központi gondolat: a serdülők önképét és életérzését nagymértékben meghatározza, milyennek tapasztalják meg és értékelik a testüket, milyen üzeneteket hallanak testükkel – és így saját magukkal kapcsolatban. Az életkornak és nemnek megfelelő felkészülési programban külön kiscsoportokban folyik a munka lányokkal. A program magja egy fél napos dramatikus játék, melynek során a lányokat szó szerint végigvezetik a női termékenység testi folyamatain, megismertetik, és játékosan megtapasztaltatják velük testük működésének alapvető összefüggéseit.

A játék a drámapedagógiában használatos számos elemet alkalmaz:

  • a testi folyamatokat nagyméretű, puha anyagból készített segédeszközökön lehet végigjátszani: a játékvezető (a felkészített tanácsadó, MFM-munkatárs) saját maga készíti el szőnyegnyi méretben a méh modelljét, és apró tárgyak segítségével, játékos formában szemlélteti a „Show” történéseit;
  • a játékot szereposztás kíséri: a történet megfelelő pontjain a résztvevők „ösztrogénbarátnőkké”, majd „progeszteron-csapattá” válnak, és ennek megfelelően alakítják át a ciklust;
  • a játék alatt zene szól, hogy a testi termékenység nagyszerű voltáról szóló pozitív üzenetet támogassa.
    A játékot beszélgetés követi a testi és lelki változásokkal, termékenységi tünetekkel, a mindennapok gyakorlatával és a higiénés szabályokkal, tennivalókkal kapcsolatosan.

FIÚK PROGRAMJA: „TITKOS KÜLDETÉS” (5*60 perc )

Az életkornak és nemnek megfelelő felkészülési programban külön kiscsoportokban folyik a munka a fiúkkal, akik az Életünk a család! Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti CsaládMunkaCsoportja által kidolgozott, a lányok programjával megegyező értékrendű és szellemiségű játékos, interaktív, foglalkozás során kapnak betekintést saját testük működésének és az emberi élet keletkezésének, a serdülőkor testi, lelki változásainak kérdéseibe.

A Titkos Küldetés teljesítése során a fiúk maguk fedezik fel játékos szemléltető eszközök segítségével a hímivarsejtek haladási útját. Kb. fél napos dramatikus játék során a foglalkozás vezetője egy kerettörténetbe helyezi a fogantatás történetét, melyben a résztvevők maguk is szereplőkké lépnek elő Titkos Küldetést teljesítve. Eljátszva a hímivarsejtek szerepét, megértik a férfiú termékenység folyamatait, és a fogantatás csodáját, melynek során megfejtésre kerül a „titkos kód”, amit minden ivarsejt magában hordoz. Betekintést kapnak a női test működésébe a női termékenységi folyamatokba is. A játékot beszélgetés előzi meg és követi a serdülőkor mibenlétével, termékenységi tünetekkel, a mindennapok gyakorlatával, a serdülők higiénés szabályaival, a férfivá érés lelki hátterével, kapcsolatosan. Mindezek az ismeretterjesztésen túl a pozitív testkép és a férfiúi identitás megerősítését szolgálják.

SZÜLŐK TÁJÉKOZTATÁSA – SZÜLŐI EST (kb. 60 perc)

A programokat megelőzően vagy követően a szülők tájékoztatására – igény szerint- interaktív bemutatót tartunk a „Ciklus-Show” és „Titkos Küldetés” foglalkozásokból. Ezt azért tartjuk fontosnak, mert úgy tekintjük, hogy a szülők az első számú segítség, amikor lányuk vagy fiuk serdülőkorba lépéséről, a testükben végbemenő változásokról van szó. Az interaktív bemutató segítséget ad a szülőknek abban, hogy maguk is vállalkozzanak őszinte beszélgetésekre a kiskamasz gyermekeikkel, akik leginkább tőlük várják az iránymutatást életük fontos kérdéseiben. A tanácsadók ezen az esten információkkal és tapasztalatokkal erősítik és bátorítják a szülőket ebben a fontos szerepükben.

Erre az alaklomra külön írásos meghívót készítünk a szülőknek, akiknek a tájékoztató esten való részvétel nem kerül plusz költségükbe.

A program ára: 4500 Ft/fő
A korlátozott férőhelyek száma miatt bejelentkezés szükséges a Zen Kert elérhetőségein, vagy személyesen Kovács Erika telefonszámán.
Fiúk programja: 2017. február
Lányok programja: 2017. január 14.

Helyszín: Zen Kert, XI. Fehérvári út 45-53.
www.zenkertbuda.hu
+36 20 917 7996 (Wieslerné Kovács Erika)