Menü
Blog

Jóga a nehéz napokon

A menstruációt jelző testi változások és az azzal járó görcsök gyakran már a menzesz előtti hetekben megnehezítik az életünket. Ezeken a napokon, még ha egyébként rendszeresen sportolunk is, nem kívánjuk a mozgást és legszívesebben egész nap csak feküdnénk egy melegvizes palack társaságában. Ez teljesen normális, hiszen ez az időszak a test természetes pihenőideje. Manapság azonban, nőként, nem tehetjük meg, hogy ezeken a napokon a külvilágot kizárva elvonulunk, hiszen gondoskodnunk kell családunkról és a munkánkat is el kell végeznünk. Annyit azonban megtehetünk, hogy a menstruáció ideje alatt kényeztetjük magunkat egy finom étellel, egy forró teával, olvasással vagy egy jó film megnézésével és közben csak magunkra figyelve pihenünk. Természetesen a testmozgásról sem kell lemondanunk, ez azonban mindenképpen legyen valamilyen kíméletes mozgásforma, az intenzívebb gyakorlatok ebben az időszakban kerülendőek, mert azzal beavatkoznánk testünk természetes folyamataiba.

Női jóga

Hogyan befolyásolhatjuk jógával hormonháztartásunkat?

A jóga bizonyos gyakorlatai kifejezetten enyhíthetik a menstruációt kísérő kellemetlen testi tünetetek. A gyakorlatok nemcsak ellazítják a testet és kioldják a görcsöket, de a petefészkek vérellátását is támogatják. A hormonjógát például kifejezetten hölgyeknek alakították ki, gyakorlatai, mint a fekvő- vagy ülő pillangó póz, a galamb póz, csökkentik a PMS tüneteit, szabályozzák a menstruációs ciklust és csökkentik a menzeszt kísérő kellemetlen görcsök mértékét. Jógával befolyásolhatjuk a hormonegyensúlyt, növelhetjük komfortérzetünket és természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni a nyugodt jóga légzést, mely egész testünkre lazító, nyugtató hatással van.

A gyakorlatok egyszerűek és akár otthon is elvégezhetőek.

Ha szeretnéd kipróbálni a női jóga gyakorlatait és szeretnéd jógaoktató segítségét kérni, akkor szeretettel várlak a Zen Kertben, Budán, egyéni női jógaóráimon.