Menü
Blog

NMPT órák – helyes testtartás kialakítása

Mi az az NMPT?

Az NMPT (Natural Movement Pattern Training) egy olyan mozgásprogram, melyet Bene Máté gyógytornász, fizioterapeuta, porckorongsérv-specialista dolgozott ki a legújabb orvosi, anatómiai kutatások és saját tapasztalatok alapján. Lényege, hogy kiiktatja azokat a helytelen tartás- és mozgásmintákat, melyek már a tünetek megjelenése előtti években jellemzőek az emberre.
Az izomszerkezetben bekövetkező változások okait mindannyian ismerjük, még, ha nem is vagyunk tudatosak rájuk. A főbb okok közé tartozik a mozgásszegény életmód, valamint a helytelen testtartás. Természetesen az sem tesz jót izmainknak, ha a hétköznapi tevékenységeink során, például bevásárlás, házimunka, kertészkedés nem figyelünk tartásunkra, túl sokat ülünk a számítógép előtt vagy nyomkodjuk mobilunkat. Az izmok nem megfelelő, illetve túlzott terhelése hosszútávon komoly problémákat okozhat. Egyes izmok lerövidülnek, míg mások megnyúlnak, elveszítik erejüket, nyomás alá helyezik az ereket és az idegeket. Kiegyenesednek a gerinc görbületei és kompenzáló izmok veszik át a gerincet stabilizáló “fűző” szerepét.

Helyes testtartás visszaállítása

A megváltozott izomegyensúly miatt természetes mozgásmintáink is megváltoznak, ami kisebb-nagyobb fájdalmakhoz vezet, a derék, hát, váll és nyaki részen, hiszen izmaink nem tudják megfelelően tartani gerincünket. Ezeken a tüneteken a masszázs átmenetileg segíthet, ha azonban nem rögzül a helyes mozgásminta és nem tornázunk rendszeresen, akkor a fájdalmak időről időre vissza fognak térni.
Az NMPT az ideg-izom egyensúly visszaállításáról szól, rehabilitációra és megelőzésre egyaránt használjuk. Az évtizedek során „elfelejtjük” helyes mozgásmintáinkat, ezek visszaállítására pedig csak célzott, helyesen elvégzett gyakorlatokkal van lehetőségünk.

Az NMPT segítségével korrigáljuk mozgásmintáinkat és gyakorlatilag átprogramozzuk testünket. Hosszútávon csökkenthetjük és megszabadulhatunk a fájdalomtól és megelőzhetjük a sérüléseket. Nagy segítséget jelent egyéb ízületi problémák elkerülésében is. Összességében egészségesebb és aktívabb életet élhetünk.

Ha szeretnéd kipróbálni az NMPT-t, akkor szeretettel várunk budai mozgásstúdiónkban, a Zen Kertben, ahol egyéni óra keretein belül lehetőséged nyílik erre.