Menü
Blog

Pilates férfiaknak

Pilates nemcsak hölgyeknek

Sokan, akik nem ismerik a pilates eredetét, hajlamosak azt női sportnak bélyegezni. Ez a feltételezés azonban téves, eredetileg ugyanis a pilates módszer megalkotója, Joseph Hubert Pilates, az edzésformát férfiak számára dolgozta ki, a huszadik század elején katonákat, valamint rendőröket edzett ezzel a módszerrel.
Tény, hogy manapság a pilates órákon leginkább hölgyekkel találkozhatunk. Ez nemcsak azért van így, mert ez az edzésforma számukra is rendkívül hatékony, hanem azért is, mert az urak legtöbbször nem is tudják, milyen jótékony hatással lehet testükre a pilates gyakorlása.

A pilates előnyei uraknak

A pilates többek között az erőnléti edzéseknek is tökéletes kiegészítője lehet. A gyakorlatok koncentrált mozgásokra irányulnak, melyek támogatják és megerősítik a test erőnléti középpontjának nevezett core-t, ezenkívül a testtartást is javítják. Nézzük, milyen további előnyökkel jár az urak számára, a pilates gyakorlása:

Az elhanyagolt izomcsoportok erősítése

A mindennapos tevékenységekben és az erőnléti edzésekben közreműködő izmok jól meghatározhatóak, fejlettek. A pilates olyan izmokat is megcéloz és erősít, melyeket a hétköznapok során kevésbé használunk, ezért gyengébbek.

A mozgástartomány megnövelése

Ha az izomtömeg nagyobb, akkor a mozgástartomány könnyebben beszűkülhet, a mozgás darabossá válhat. A pilates módszer nyújtó gyakorlatai nemcsak növelik a mozgástartományt, de a csökkentik a sérülések előfordulását is.

A has és a derék megerősítése

A pilates gyakorlatok a test 4 fő izomcsoportjának erősítésére fókuszálnak. A medencefenék, a gerinc- és rekeszizmok, valamint a hasizmok. Ezeknek az izmoknak az erősítése elengedhetetlen, különösképpen akkor, ha munkánkból kifolyólag sokat ülünk.

A helyes légzés elsajátítása

Az úgynevezett pilates légzés furcsa lehet a kezdők számára, azonban nagyon lényeges eleme ennek a mozgásformának. Segít koncentrálni és a gyakorlatokat a lehető leghatékonyabban elvégezni. Ha a mozgás során figyelünk légzésünkre, a gyakorlatok után garantáltan frissnek és kipihentnek érezhetjük magunkat.

11. kerületi mozgásstúdiónkban, a Zen Kertben, szeretettel várjuk pilates óráinkra azokat az urakat, akik szívesen kipróbálnák ezt a mozgásformát.