Menü

Jóga

Hatha jóga

A tradicionális Hatha jóga gyakorlataira épül a legtöbb mai jógairányzat. Magába foglalja az ászanákat (testhelyzetek), a légzőgyakorlatokat, a relaxációt és a meditációt. Célja, hogy megteremtsük a test, az elme és a lélegzet közötti egységet, ezáltal elérjük az egyensúlyt, megőrizzük az egészséget és a jóllétet.

Az órákat néhány légzőgyakorlattal és a főbb ízületek átmozgatásával kezdjük. Majd nyugodt tempóban gyakoroljuk a különböző ászanákat. Mozgás közben szabályozzuk légzésünket, befelé fordítjuk figyelmünket. A kitartott testhelyzetekkel fejlesztjük az erőnlétet, egyensúlyt, koncentrációt. Rendszeresen nyújtjuk izmainkat és gerincünket, csavarodunk, javítjuk egész testünk rugalmasságát. A tudatos légzéssel és a testi érzetek megfigyelésével az elme folyamatainak elcsendesítésére törekszünk. A jógát relaxációval zárjuk. Saját képességeinknek megfelelően, biztonságosan haladunk, hogy megismerjük majd apró lépésekkel átléphessük határainkat.

Jelenleg csoportos Hatha jóga órákat tartok a ZenKertben. Szeretettel várok minden gyakorlót és érdeklődőt az alábbi időpontokban:
– Kedd 08:00 – 09:00 Haladó hatha jóga**
– Szerda 19:00 – 20:00 Hatha jóga*
– Csütörtök 08:00 – 09:00 Hatha jóga

*HATHA JÓGA óráim kezdők számára könnyen követhetőek, de középhaladók is találnak bennük kihívást. Gyakorlásunkhoz folyamatosan lehet csatlakozni.
**HALADÓ HATHA JÓGA óráimon szeretettel várok mindenkit, aki fizikai szempontból intenzívebb órát keres és szívesen gyakorol haladóbb ászanákat (fordított testhelyzetek, hátrahajlások, csípőnyitások, egyensúly-gyakorlatok)

info@yogavercsa.hu
https://www.facebook.com/yogavercsa
+36-20-932-2103

Hatha jóga

A hatha jóga klasszikus jóga ászanákra épül, melynek fő célja az erő és hajlékonyság fejlesztése és a gerinc karbantartása. Vitalizál, energiával tölt fel. Javítja az erőnlétet és a rugalmasságot fizikai és lelki szinten egyaránt.

Az óra felépítése: A megérkezést, ráhangolódást követően tisztító-, illetve izület- és mirigy gyakorlatokkal készülünk fel a dinamikus ászana szekvenciák végzésére. Az ászanákat a légzés áramlására fűzzük fel, a szekvenciák egy adott testtájra, témára fókuszálnak. A durva fizikai test felől haladunk a finom testi gyakorlatok felé, az óra második felében nyújtásokkal és hosszabban kitartott levezető pózok segítségével érkezünk meg a vezetett relaxációba. A gyakorlás során megfigyeljük annak hatásait, tudatosítva az érzeteket, változásokat a különböző testi szinteken.

Kotroczóné Novák Hanna

Csípőnyitó jóga

Az ülő életmódunkból adódó hát és derékfájdalmak/bántalmak a csípő merevségét, a csípő ízületet körülvevő izmok gyengülését és a csípő mozgásainak a beszűkülését okozhatják. A rugalmas csípő enyhíti a hátfájdalmakat, javítja a tartásunkat, járásunkat valamint helyreállítja a vérkeringést a lábakban.

Az óra folyamán, egy erősebb bemelegítést követően (napüdvözletek), megnyújtjuk és / illetve ellazítjuk a csípő izmait, a comb elülső – hátsó, külső és belső izmait, a farizmokat és a derék izmait.

A csípőben elraktározódott feszültség oldásával javul a nemi, húgyúti és a kiválasztó szervrendszer működése, az izmok vérkeringésének helyreállítása pedig javítja az alvásminőségünket is.

Piliskó Szilvi
szilvia.pilisko@gmail.com